Blog | Een kleine greep onderwerpen vanuit Zivier

SLIM en Zivier stimuleren kennisontwikkeling

Geplaatst op: 21/01/2021 | Categorieën: Kennismanagement, Nieuwe leerprogramma's, Onderwijsinnovatie, Samen slimmer, Zivier in beweging | Tags: , , , , , , | Auteur: Harry Vorenkamp

SLIM subsidie en Zivier kennisplatform stimuleren bij de kennisontwikkeling in uw organisatie.

In de afgelopen indieningsperiode van de SLIM subsidie hebben veel organisaties gebruik gemaakt van de subsidie mogelijkheden. Juist de organisaties die het belangrijk vinden dat werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen en dat stimuleren maakten van deze subsidie gebruik. Ook u kunt met uw MKB-onderneming hieraan meedoen, want de nieuwe inschrijvingsperiode start op 2 maart aanstaande.

De activiteiten waarvoor de subsidie verstrekt kan worden moeten gericht zijn op het stimuleren van het leren en ontwikkelen van en door werknemers. Dus het opzetten van een goed leerprogramma, de introductie van een leercultuur in uw organisatie, maar ook het opzetten van uw eigen online academie behoren bijvoorbeeld tot de kansen. En de subsidie kan oplopen tot 80% van uw investering. Per saldo biedt u dan voor een schijntje uw werknemers en uw organisatie een prachtige ontwikkeling aan.

Ik heb toch al genoeg kosten en heb hiervoor geen tijd…

Twee veel gehoorde tegenwerpingen om deze kansen te pakken. Uiteraard is uw gevoel ook waar. Toch wil ik de uitdaging met u aangaan om te laten zien dat er slechts weinig voor nodig is om een eigen online leeromgeving voor uw werknemers aan te bieden. Wat denkt u bijvoorbeeld van een paar honderd euro als u de subsidie gebruikt? Binnen enkele dagen hebben de werknemers toegang tot leerprogramma’s en kunnen zij hun kennis uitbreiden. Geen grote trajecten van maanden. Geen uitgebreide consults! Nee, gewoon beginnen binnen uw eigen organisatie!

Uw eigen leeromgeving met uw eigen specifieke leerprogramma’s. Het enige wat daarvoor nodig is, is uw besluit om mee te doen met de SLIM subsidie en dat door Zivier te laten aanvragen. Zivier verzorgt dan als gemachtigd intermediair de aanvraag en zodra deze toegekend wordt, hebt u binnen enkele dagen uw eigen online kennis- en leerplatform.

Het aanvraagproces dat door ons wordt verzorgd kost u niets. U benut dus de volledige subsidie!

Ik heb al genoeg aan mij hoofd…

Ook die tegenwerping komt regelmatig langs. Maar dan wil ik graag opmerking dat u mogelijk in de nabije toekomst nog veel meer aan uw hoofd krijgt. Stel dat u uw werknemers geen mogelijkheden biedt om zich te ontwikkelen. U hebt er niet alles aan gedaan om hen attractief te houden voor de arbeidsmarkt. Stel dat u in deze tijd of de komende maanden helaas toch moet besluiten om afscheid te moeten nemen van enkelen. In dat geval zal het gemis aan ontwikkelingsmogelijkheden negatief voor u uitwerken. De kosten kunnen dan een veelvoud bedragen van de beperkte investering die u in een ontwikkelprogramma kunt doen.

Het is geenzins mijn bedoeling om ongerustheid te zaaien. Het is wel de harde werkelijkheid voor u als goed werkgever. Er rust op elke werkgever de verantwoording om werknemers te stimuleren zich attractief te houden voor de arbeidsmarkt door o.a. kennis- en vaardighedenontwikkeling en uitbreiding van ervaringen.

In de afgelopen periode hebben wij op deze manier MKB-organisaties succesvol ondersteunt om deze tegenwerpingen om te zetten in kansen. Niet alleen hun werknemers waren hier blij mee, maar ook de aantrekkelijkheid als werkgever groeide. Daarbij komt dat kennisoptimalisatie de komende jaren nog belangrijker wordt. Nieuwe technologieën en toepassingen komen te paard en moeten dan ook direct uitgevoerd worden. Denk aan de energietransitie, aan nieuwe machines, aan softwarepakketten en aan nieuwe werkprocessen. Allemaal nieuw, niet altijd beter, maar u moet er merendeels wel mee verder.

Content en gebruikersgemak zijn een voorwaarde voor succes

In iedere organisatie is veel informatie voor handen waar werknemers hun voordeel mee zouden kunnen doen tijdens het ontwikkelproces. Lang niet alles is nog digitaal en lang niet alle digitale informatie is beschikbaar. Daarvoor biedt de Zivier technologie een oplossing. Op een gebruikersvriendelijke wijze kan de content aan het platform toegevoegd worden. Natuurlijk kost dat wat tijd, maar eenmaal gepubliceerd kan het altijd worden gebruikt voor verschillende leerprogramma’s en doelgroepen medewerkers. Per saldo een tijdsbesparing! Er is dus tijd voor de begeleiding van medewerkers zoals bijvoorbeeld tijdens een pre-boarding en on-boarding programma. De opmaak van de content is eveneens essentieel voor de herkenbaarheid. Het Zivier platform is hiervoor ontwikkeld.

Gebruikersgemak geldt ook voor lerende werknemers. Een intuïtief werkende online leeromgeving motiveert en als medewerkers direct de resultaten van hun leren zien groeit het enthousiasme nog meer. Ook feedback geven en ontvangen over de leerprogramma’s is zonder twijfel een belangrijke vereiste van een moderne leeromgeving. Kun je de medewerkers uitdagen om ook zelf een bijdrage te leveren aan de inhoud van leerprogramma’s? Met Zivier is dat allemaal mogelijk en dat maakt Zivier geschikt als bedrijfsleerplatform.

Nog even de laatste tegenwerping: Ik ben maar met 15 werknemers!

Het MKB is de motor van de economie. De meeste bedrijven in Nederland hebben minder dan 15 werknemers. U bent niet klein en zeker voor effectieve kennisontwikkeling nooit te klein. Het gaat er wel om om de aandacht en tijd voor dit onderwerp zo efficiënt mogelijk in te zetten. Juist daar heeft het Zivier team waanzinnig veel ervaring en dat willen we graag eens met u bespreken. Vraag die subsidie nu gewoon aan en stap in de zeer aantrekkelijke wereld van stimulerende kennisontwikkeling. Zivier staat er klaar voor, want SLIM en Zivier ondersteunen graag bij kennisontwikkeling op een stimulerende wijze.