Blog | Een kleine greep onderwerpen vanuit Zivier

Opleidingen en Strategie

Geplaatst op: 14/11/2012 | Categorieën: Geen onderdeel van een categorie, Kennismanagement, Onderwijsinnovatie, Toepassingen | | Auteur: Harry Vorenkamp

In de praktijk van alledag staan opleidingsbudgetten bij 65 procent van de bedrijven sterk in de schijnwerpers tijdens bezuinigingsrondes. Dit blijkt uit ons onderzoek onder 840 respondenten.

Werknemers zien in die situaties de hun beloofde opleidingen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Volgens een ander onderzoek door Springest uitgevoerd krijgt een derde van de werknemers de hun beloofde opleidingen niet. Dit is des te pijnlijker omdat beginnende werknemers juist steeds vaker inzetten op opleidingen als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden.

Toekomstige spanning

Opleidingen worden vooral gezien als kosten en te weinig als investeringen. Deze gedachte is ook nog verklaarbaar! De opleidingen die wel gegeven worden zijn volgens 35 procent  van de bedrijven onvoldoende renderend en er wordt slordig omgesprongen met kennis door de bedrijven zelf. Slechts 15 procent  van de bedrijven besteden actief aandacht aan kennismanagement en nog eens 27 procent zegt hier ‘wel eens wat mee te doen’. Daarentegen doet ongeveer 90 procent  van de bedrijven aan efficiënte maatregelen in hun productieactiviteiten.

De oplossing

Laten we kennis beschouwen als een grondstof en dan eens zoeken naar de meest optimale vorm om met deze grondstof om te gaan. Is de kennis wel op de juiste plaats beschikbaar? Gaat de kennis niet verloren bij het vertrekken van een werknemer? Hoeveel kennis moet nog aangezuiverd worden om de ‘productie’ niet in gevaar te brengen? Welke kennis is nodig om de bedrijfsstrategie te implementeren? Een paar vragen die het begin vormen van activiteiten rondom kennismanagement. Dan zal ook blijken hoe belangrijk het behoud en de uitbreiding van kennis is. Niet alleen voor de organisatie, maar juist ook voor de individuele werknemer.

Binnen de door ons onderzochte respondenten zeggen 71 procent graag een of meer opleidingen per jaar te volgen en 65 procent van die respondenten geven aan hieronder ook webbased opleidingen te scharen. De wens om efficiënte opleidingen te volgen is er enorm en staat in schril contrast met de kwantiteit opleidingen die uiteindelijk doorgaan.

Cultuurwijziging

Als organisaties hun opleidingen meer als strategische keuze zouden zien en daarmee kennis als een grondstof voor hun werkprocessen is een belangrijke stap gezet. Als daarbij alle werknemers ook daadwerkelijk het geleerde in de praktijk gaan toepassen (of tenminste een aantal keren proberen) wordt de tweede belangrijke stap gezet. De tijd van gewoon extrapoleren van bestaande gewoonten is voorbij. De organisaties en hun werknemers die kennis en kunde als het grootste onderscheidend vermogen zien in de concurrentieslag zullen in de komende jaren zegevieren. Meer weten over kennismanagement en de praktische toepassingen daarvan dan kun je altijd terecht bij Zivier.com