Geplaatst op: 22/03/2020 | Categorieën: Geen onderdeel van een categorie, Nieuwe leerprogramma's, Tips over e-learning | Tags: e-learning, leerbeleid, leerplatform, leertool, onderwijskundige, online, Zivier | Auteur: Harry Vorenkamp
Onder invloed van de opmars van online leren zijn organisaties bezig met het omzetten van klassikaal lesmateriaal naar e-learning lesmateriaal. Bijvoorbeeld een bestaande PowerPoint presentatie aangevuld met een aantal vragen. Anderen maken er meer werk van. Kan online lesmateriaal ontwikkelt worden zonder de inbreng van een onderwijskundige?
Een onderwijskundige zet kennis om in toegankelijk lesmateriaal en/of examens. Toegankelijk wil zeggen ‘afgestemd op de doelgroep in niveau en vorm’. De onderwijskundige behoeft daarmee geen inhoudsdeskundige te zijn. De inhoudsdeskundige levert de inhoud. Door het ontwikkelen van het lesmateriaal, het opmaken van de juiste leeromgeving en het kiezen van de leermethoden krijgt de lerende de kans om efficiënte vooruitgang te boeken.
De juiste informatie voor het ontwikkelen van geschikt lesmateriaal komt dus van de inhoudsdeskundige. Op basis van de leervraag wordt die informatie vervolgens opgemaakt. Ook de afstemming op de doelgroep is essentieel. Daarnaast kan de onderwijsdeskundige ook bij de controle op de effectiviteit van het lesmateriaal een belangrijke rol spelen.
Werken aan online lesmateriaal met de leertool van Zivier
“Nee” zegt Vorenkamp, director of growth bij Zivier. “Er zijn ook inhoudsdeskundigen met een goed gevoel voor hun doelgroep en de leervraag. Wel zal in het algemeen de effectiviteit van het lesmateriaal verbetert kunnen worden met de inbreng van een onderwijskundige. De inhoudsdeskundige heeft veelal de neiging om alle aanwezige kennis te delen met de lerende. Dit komt niet altijd ten goede aan de effectiviteit van het lesmateriaal. Ook het kiezen van een doeltreffende leermethode is lastig als je niet alle leermethoden kent.”
De didactische kennis van de onderwijskundige kan juist zorgen voor een perfecte aansluiting op de werkpraktijk van de lerende. Door afwisselend gebruik te maken van video’s, beeldmateriaal, teksten, allerlei vraagvormen en feedback mogelijkheden blijf je de lerende boeien. Verschillende achtergronden en korte leermodulen beperken het risico van afleiding.
Voor de ontwikkeling van examenmateriaal adviseert Vorenkamp wel een onderwijskundige. ‘Op basis van onze ervaring bij het opstellen van goede schoolexamens op ROC-niveau kwam het toch regelmatig voor dat zo’n examen onderwijskundig onjuiste elementen bevatten. Indien zo’n examen in bijvoorbeeld een bedrijf geen relatie heeft met officieel certificaat kun je er onderwijskundig minder strikt naar kijken.’ meent Vorenkamp.
Het kennis- en leerplatform, gebaseerd op de technologie van Zivier, bevat verschillende leermethoden. Onze relaties gebruiken verreweg het meeste de leermethode ‘vraaggestuurd leren’. Leren op basis van vragen en antwoorden en in korte leermodulen biedt krachtige mogelijkheden om effectief te leren. Onze specialisten werken altijd samen met inhoudsdeskundigen van de relaties. Soms vanaf de analyse van de leervraag, soms ter beoordeling van een ontwikkelde leermodule. Het platform is in 10 talen te gebruiken. Daarom is ons team regelmatig betrokken bij vertalingen. Niet dat we alle (technische) vertalers zelf in huis hebben, maar ze zitten wel in ons samenwerkingsbestand.
Samenvattend: Natuurlijk kun je zonder de deskundigen van Zivier, maar hun inzet is enorm gemakkelijk, snel en zij bieden de professionele kwaliteit om online leren effectief en leuk te laten zijn.