Blog | Een kleine greep onderwerpen vanuit Zivier

MicroLearning in leerprocessen voor topresultaten

Geplaatst op: 23/02/2021 | Categorieën: Microlearning, Nieuwe leerprogramma's, Tips over e-learning, Toepassingen, Zivier in beweging | Tags: , , , , , , | Auteur: Harry Vorenkamp

De functie van MicroLearning in leerprocessen voor het bereiken van topresultaten binnen een organisaties is vooralsnog onder belicht. In deze blog laat ik zien op welke wijze MicroLearning een zeer krachtige methode is  voor werknemers die zichzelf willen ontwikkelen. MicroLearning is een vorm van online leren en bestaat uit kleine leereenheden en korte termijn leeractiviteiten. In verschillende vormen als samenvattingen, infographics en video’s leert een werknemer in slechts enkele minuten datgene waar behoefte aan is. Hoe werkt Micro-Learning nu echt?

De toepassingen van MicroLearning in leerprocessen  voor topresultaten

MicroLearning bestaat uit korte leerfragmenten (5 minuten) te gebruiken voor zowel blended learning processen als online only cursussen. De korte leerfragmenten heten nuggets. Dergelijke nuggets zijn makkelijk op te nemen in uitgebreide cursussen, maar ook zelfstandig aan te bieden. De oorspronkelijke gedachte is om de korte lesstof op het juiste moment aan te bieden. Met het juiste moment wordt dan het nauwkeurig bepaalde moment in een training bedoelt. Vandaag de dag verschuift deze gedachte van ‘aanbieden’ naar ‘beschikbaar maken om opgevraagd te worden’.

De werknemer bekijkt op basis van individuele behoefte de gewenste nugget. MicroLearning is dan nog steeds toepasbaar als onderdeel van een cursus/training. De nuggets dienen echter ook beschikbaar te zijn zonder directe deelname aan een training. De behoefte aan een binnen een organisatie vrij toegankelijke nugget-databank is als gevolg daarvan een gegeven. MicroLearning is dan geen proces meer van ‘push’ door de organisatie, maar van ‘pull’ door de werknemer.

MicroLearning databank

MicroLearning in leerprocessen voor topresultaat

De voor- en nadelen van MicroLearning

Nuggets maken is relatief goedkoop en het ontwikkelproces is kort. Ook het update proces is eenvoudig. De leertijd is voor de werknemer korter en dat geeft weer een gevoel van sneller succesvol zijn. Het verspreiden van informatie over de nuggets of de nuggets zelf is net zo eenvoudig als het verspreiden van grotere cursussen. Door het grotere aantal is de attentiewaarde groter. Wanneer de nuggets worden aangeboden op een platform kan de organisatie op individueel niveau de interesse of de behoefte van de werknemer bijhouden. Met deze kennis is stimulatie van het leerprocess voor de individuele werknemer goed mogelijk.

Een van de nadelen ligt vooral in de beperkte stimulerende werking om werknemers te laten leren, maar dit kan opgevangen worden door het gebruik van verschillende vormen van content. Een andere nadeel kan het verlies aan overzicht zijn voor de werknemer. Wat heeft deze allemaal al geleerd? Hier helpt een goed platform bij door te registreren welke nuggets zijn opgevraagd en geleerd.

De overbrugging van MicroLearning naar complete cursussen/trainingen is interessant

Vanwege de beperkte span of attention zijn cursussen van een twee of zelfs drie dagdelen minder effectief. Bovendien is online leren meer gangbaar dan voorheen en is reizen minder aantrekkelijk. Aangezien MicroLearning per keer enkele minuten duurt, ontstaat er ook behoefte aan korte cursussen van bijvoorbeeld 20-25 minuten. Deze tijdspanne is voldoende om informatie over te brengen en opvolgacties te bespreken. Bovendien onthouden mensen deze informatie uit de korte cursussen beter dan de bulk aan informatie van een dagcursus.

Een compleet leerproces zal daarom gaan bestaan uit dagcursussen of masterclasses over een langere periode, aangevuld met ’25 minuts courses’ , online aanbod bestaande uit meerdere leermodulen en MicroLearning. Indien daarbij ook gewerkt wordt met online stap-voor-stap werkinstructies is het leerproces compleet.

Webinar ‘MicroLearning in leerprocessen voor topresultaten’

Dit interactieve webinar gaat dieper in op de achtergronden en toepassingen van MicroLearning. De inschrijving is gratis, doch beperkt in het aantal deelnemers. Ik nodig je graag uit voor dit webinar dat aangeboden wordt door Zivier- professional learning platform.