Blog | Een kleine greep onderwerpen vanuit Zivier

Leerplatform noodzaak voor elke organisatie

Geplaatst op: 27/01/2021 | Categorieën: Kennismanagement, Samen slimmer, Toepassingen, Zivier in beweging | Tags: , , , , , , , , | Auteur: Harry Vorenkamp

Leerplatform Noodzaak zou de titel kunnen zijn van een volgend hoofdstuk in een spannend boek. Het is namelijk schokkend om te constateren dat het management van organisaties die een lerende cultuur willen bereiken en vasthouden zo weinig op de werkvloer aanwezig is. We bedoelen dan ook vooral fysiek. Weten wat er gebeurt en jezelf afvragen hoe het gebeurt, is meer dan het bekijken van cijfers achter een beeldscherm of het houden van intensieve meetings. Het gaat toch vooral om de activiteiten die werkelijk belangrijk zijn in de waardeketen. Wat is eigenlijk die waardeketen?

Kijken op de werkvloer – maak Gemba-wandelingen

Gemba betekend in het Japans: ‘de echte plek’ en refereert daarmee aan de werkvloer. Niet alleen de productie afdeling, ook administratie, laboratorium en bijvoorbeeld ontwerpafdelingen horen bij de werkvloer. De werkvloer is een synoniem voor de plaats waar waarde wordt gecreëerd. Klanten betalen graag voor een product en/of een dienst, maar niet graag voor onnodige, verspillende handelingen in de werkprocessen.

Toen wij in 1987 begonnen om onze eerste klant te ondersteunen in verbeterprocessen heette Gemba nog ‘Management by walking around’. Het doel is nog steeds hetzelfde! Door ‘zien, horen en begrijpen’ op zoek gaan verspilling en pijnpunten in de waardeketen om daarvoor oplossingen uit te voeren die tot verbetering leiden. Ten aanzien van de verspillingen herkennen we in TIMWOODS acht verschillende typen verspillingen, waaronder transport, voorraad en gebreken. De S staat voor Skills en dan met name de ongebruikte kennis en vaardigheden. Ook betrokkenheid en eigenaarschap speelt bij deze S een belangrijke rol. Nu komt de titel Leerplatform Noodzaak in beeld.

Leerplatform Noodzaak voor afstemming kennis en vaardigheden

Vandaag de dag werken mensen niet eeuwig aan dezelfde producten en diensten. Zeker ook niet op dezelfde wijze, omdat de ontwikkelingen in de wereld om andere methoden en daarmee andere kennis en vaardigheden vragen. Je kunt eenvoudigweg niet meer lang blijven doen wat en hoe je het al jaren deed. Een blijvende aantrekkelijkheid van de organisatie en van de individuele werknemer voor de (arbeids)markt dwingt nieuwe kennis en vaardigheden af. Ten gevolge daarvan is een permanente educatie een ‘must’. Daarom ook is de lerende cultuur van een meer dan noodzakelijk.

Het leerproces kent verschillende stijlen. Bijvoorbeeld leren tijdens het werk door gebruik te maken van de online Checklists van Instruct-Pro. Door bijvoorbeeld verkregen informatie om te zetten in kennis- en leerprogramma’s en deze aan te bieden in een eigen online leeromgeving. Hiervoor wordt de gebruiksvriendelijke software van het kennis- en leerplatform Zivier veel gebruikt. Dit platform biedt de mogelijkheid van directe feedback door lerende werknemers waardoor eigenaarschap en betrokkenheid toenemen.

In één van mijn volgende blogs zal ik ingaan op het ontwerpen van leerprogramma’s. Kun je daar niet op wachten? Neem dan contact op!