Geplaatst op: 04/11/2012 | Categorieën: Geen onderdeel van een categorie, Kennismanagement | | Auteur: Harry Vorenkamp
Produceren is al zo oud als mensen zich kunnen herinneren. Miljoenen producten zien dagelijks het licht en vervolgen hun weg naar eindgebruikers, die er voldoende toegevoegde waarde in zien. Voor het productieproces zijn hulpmiddelen nodig in de meest brede betekenis van het woord. Zo kennen we allemaal onze energievoorziening, de arbeidstijd, de gebruikte materialen, het geld en de serviceverlening rondom producten als de logistiek.
Met de ontwikkeling van massaproductie ontstond gelijktijdig de noodzaak tot efficiënt produceren. Door o.a. grotere aantallen en lagere arbeidskosten daalde de productprijs. Automatisering, logistieke optimalisatie, ‘just in time’ voorraadbeheer, IT, Lean Meanagement en arbeidsdeling zijn slechts een paar inzichten en hulpmiddelen om de productiviteit te laten stijgen. De maakindustrie heef haar productiviteit inmiddels tot een grote hoogte opgeschroefd en nog steeds komen er nieuwe optimalisatiemogelijkheden.
De kennisindustrie vertoont een ander productiviteitsniveau dan de maakindustrie. Kennis wordt door iedereen wel gezien als een productiefactor, doch neemt in veel organisaties nog een ondergeschikte rol in ten opzichte van arbeid en kapitaal (twee traditionele productiefactoren). Dit beeld verandert in snel. De kennisintensieve organisaties (KIO’s) nemen in aantallen toe. Traditionele productiebedrijven hebben vanwege allerlei ontwikkelingen in techniek en de samenleving ook steeds meer de neiging om een KIO te worden. Zonder kennis is er minder innovatie en flexibiliteit in organisaties en juist die elementen zijn belangrijke succesfactoren in de komende jaren.
Wordt alle kennis over in uw organisatie en de over de gebruikte werkprocessen door uw werknemers wel voldoende benut? Is alle kennis wel voorhanden op het moment dat dit gewenst is? Wordt de omzetting van informatie naar kennis en kunde optimaal renderend uitgevoerd? Haalt u de volle waarde uit de productiefactor kennis? Is KM wel iets voor mijn MKB-organisatie? Wanneer levert KM meer op dan het kost?
In dit blog schrijven wij over de fantastische mogelijkheden van Competitive Advantage with KM (knowledge management).