Blog

 1. Vergroot uw markt met Zivier!

  Vergroot uw markt met Zivier!

  Uw cursus in de kijker bij duizenden lerende volwassenen, HR-specialisten en opleidingscoördinatoren via de vernieuwde Zivier webshop.

  Waarom Zivier webshop?

  • De Zivier webshop wordt bezocht door beslissers in opleidingskeuze
  • De shop is gebruikersvriendelijk en ontwikkeld voor een hoge conversie
  • Geen andere kosten dan 10 procent van de verkochte cursusomzet
  • U krijgt direct de voordelen van onze uitgebreide media campagne

  Bied uw cursus eenvoudig aan via Zivier webshop

  Zivier is het online platform voor kennisdeling  en –overdracht met duizenden lerende volwassenen in vele organisaties. Het cursusaanbod op deze maatwerk online omgevingen verschilt per organisatie. Specifieke kennis wordt aangevuld met generieke kennis. Onze relaties en hun medewerkers vragen om een webshop met uitstekende cursussen. Die gaat binnenkort officieel van start en hopelijk met uw cursusgegevens. Alvast even kijken https://webshop.zivier.com

  Uw cursus kan nu vanaf de start meedoen. Ons marketingteam heeft pakkende media campagnes voorbereid voor de Nederlandse markt. De plaatsing van uw cursus kost u niets; voor een via de shop verkochte cursus betaalt u slechts 10 procent van de omzet. Wij verzorgen uw plaatsing.

  Nu uw cursusgegevens aan ons doorgeven (support@zivier.nl) en u kunt morgen al genieten van de effecten van uw plaatsing.

  Nu al een extra!

  De analyse van bezoekgegevens  worden regelmatig gedeeld met opleiders die hun cursussen in de shop te koop aanbieden. Hieruit kunnen verbeteracties voortkomen die weer tot een hogere conversie moeten leiden.

  Meer informatie: Zivier voor opleiders ›  

  Lees meer »
 2. Leerbeleid vergroot kans op excellente medewerkers

  Organisaties besteden meer aandacht aan hun leerbeleid dan enkele jaren geleden. Door groeiende ambities, krapte op de arbeidsmarkt en een andere instellingen van medewerkers ten aanzien van persoonlijke ontwikkeling is de focus op leerbeleid logisch. Uit onderzoek (Zivier, januari 2017) blijkt dat meer dan de helft van alle organisaties hun leerbeleid op de agenda hebben staan, waarbij dit in 2015 nog slechts 28 procent was.

  Vragen als 'Hebben wij over een paar jaar nog wel de medewerkers met de gewenste kennis en kunde in dienst?' en 'Wie moeten we opleiden om aan de specifieke behoefte van de toekomst te voldoen?' worden beantwoord en roepen weer andere vragen op. Het inzicht in het verschil tussen het huidige kennis- en kunde niveau en het gewenste kennis- en kunde niveau is veelal de start van een gezond leerbeleid.

  De specialisten van Zivier ondersteunen hun relaties in het proces om dit inzicht te krijgen en te actualiseren. 

  Lees meer »
 3. Sterke regionale accountant kiest voor Zivier

  Een sterke regionale Nederlandse accountant heeft er voor gekozen om het kennis- en leerplatform Zivier te gebruiken als SAAS-platform om alle online interne opleidingen ter beschikking te stellen aan haar medewerkers. Op deze manier kunnen zij hun opleidingstijd efficiënter benutten op een moment dat zij dat willen. Ook kunnen alle medewerkers op die manier een persoonlijke bijdrage leveren aan het kennisniveau binnen de organisatie door hun kennis te delen.

  Het leerbeleid van de organisatie biedt ruimte aan elke medewerker (350) om alle online cursussen te volgen zonder verder kosten. Sommige cursussen moeten gevolgd worden, andere cursussen mogen gevolgd worden. Ook kunnen door het abonnement op de module 'Examen' direct examens worden afgenomen en kenniscertificaten worden behaald. Uit vooronderzoek is gebleken dat de werknemers graag meer willen weten over de kennis van andere vakgebieden en functies binnen de organisatie. De resultaten zijn heel goed te noemen en de animo is groot.

  De praktijkbegeleiding wordt grotendeels verzorgd door interne experts. Zivier begeleidt de HR-afdeling van de accountant met het ontwikkelen van online content en het uitvoeren van het leerbeleid van de organisatie.

  De accountant heeft gekozen voor deze vorm van blended learning in combinatie met het Zivier kennis- en leerplatform vanwege de lagere kosten, de directe besparing en de betere studieresultaten. Ook de aantoonbaarheid van kennis is in het besluitvormingsproces belangrijk geweest.

  Tot slot hebben medewerkers aangegeven ook graag zelf een bijdrage te willen leveren aan het samenstellen van een cursus en dat kan met de auteursmodule van Zivier.

  Lees meer »
 4. Maakt u gebruik van tijdelijke medewerkers?

  Als er tijdelijke krachten binnen uw onderneming komen werken, geeft u natuurlijk extra aandacht aan aspecten als veiligheid en werkprocessen. Uw vaste medewerkers hebben via allerlei cursussen de veiligheid en werkprocessen hoog in het vaandel. Maar hoe zit het met de tijdelijke werknemers? Juist zij zouden voorafgaand aan hun eerste werkdag de informatie moeten krijgen over veiligheid en werkprocessen. ‘Voorafgaand’ inderdaad want dat bespaart u inwerktijd en verhoogt de veiligheid. Nu is er een online kennis- en leerplatform dat u de zekerheid biedt dat de tijdelijke krachten zich de aangeboden informatie eigen hebben gemaakt. U kunt bij binnenkomst van de tijdelijke kracht direct zien of deze is voorbereid. Aantoonbare kennis over veiligheid en werkprocessen voordat het werk begint! Voor enkele euro’s per uitzendkracht hebt u alle inzichten. Mocht de tijdelijke werknemer toch voor langer in dienst komen en meer leerprogramma’s moeten maken, dan is het overzetten van de werknemer naar andere modulen van het Zivier platform eenvoudig. In de afgelopen maanden is deze module uitvoerig getest en op 1 september a.s. komt de lancering in Nederland en uiteraard in vele talen. Wilt u ook bij de ‘early users’ horen of eerst meer informatie dan is een berichtje aan support@zivier.nl genoeg.

  Lees meer »
 5. Van LMS, LCMS, SCORM en LRS naar Tin Can

  “E-learning is toch gewoon een online variant van leren” merkt onze MBO stagiaire op, “Lekker thuis een filmpje met een paar vragen bestuderen en misschien een examen!” Dat hoor ik wel meer natuurlijk, maar dan worden alle andere voorwaarden om tot een goede e-learning variant te komen gemakshalve vergeten.
   “Het is vooral de technologie rondom het online leren, dat het gebruik van e-learning doet toenemen.” begin ik eenvoudig. En dan slinger ik in een recordtempo de standaard termen als LMS, LCMS en SCORM de lucht in. Het moderne leren schreeuwt om de mogelijkheid leergegevens vast te leggen. Data die weer gevolgd kunnen worden om leerprocessen en programma’s verder te verbeteren. Data die ook de ‘learners’ kunnen ondersteunen in hun persoonlijke leerproces. “Koppel het gebruik van de verschillende ‘devices’ als laptops, tablets en smartphones aan de verschillende vormen van leerprocessen als vraaggestuurd, adaptief en lineair leren en stel je voor dat daarbij ook nog de data uit forums en feedbackprocessen opgeslagen kunnen worden in één toegankelijk platform. Welke mogelijkheden zouden dan ontstaan?” vraag ik onze hoop van de toekomst. “Dan wordt het leren in organisaties nog efficiënter en de leerstof beter.” merkt hij op. Dat is nu precies het doel van de nieuwste norm in e-learning. Met het gebruik van een Learning Record Store en de Tin Can technologie is elk online leerplatform bereikbaar en kan alle data op één plek worden verzameld. Hedendaagse platformen passen deze nieuwste technologie uiteraard toe om dat allemaal mogelijk te maken. “Tsjonge, ik wist niet dat er zoveel achter zat” was de conclusie. “Ja, jongen zo gaat dat ook bij een auto. Het gebruikersgemak aan de voorzijde is groot door uitdagende technologieën”.

  Lees meer »
 6. Wel leren, geen lesje

  Het is hartje winter en weer tijd om de jaarlijkse knotwilg-snoeiactie uit te voeren. Op weg naar de schuur om de kettingzaag te pakken, bedenk ik mij dat enkele maanden terug de oude het heeft begeven na jaren trouwe dienst. Hoe nu verder? Een andere lijkt mij de oplossing.

  ‘Ik wil graag een kettingzaag kopen” begin ik in de winkel. “Dan bent u aan het goede adres en wat verwacht u van die zaag?” opent de verkoper. “Ahhh, dat die zaagt!” merk ik scherp op. Met “Hoe dik zijn de stammen?” en “Voor professioneel gebruik?” maakt de verkoper duidelijk dat er meer is dan alleen zagen.

  Na het bepalen van het type kettingzaag vervolgt de verkoper met het over de toonbank gooien van allerlei veiligheidskleding en -voorschriften. “Natuurlijk, heb ik eerder gezaagd” zeg ik, wetende dat ik weinig zin heb in zoveel veiligheid dat je niet meer aan het zagen toekomt. Het leven mag toch nog wel iets risico voortbrengen! Bovendien heb ik geen zin in een lesje over onveilige doe-het-zelvers.

  “U krijgt van mij een inlogcode voor een leuke online cursus ‘veilig zagen’ en als u die hebt gemaakt, komt u weer terug en geef ik u korting op de zaag.” sloot de verkoper af. Zonder zaag, maar met inlogcode keerde ik huiswaarts. De cursus was uitstekend en gaf een geweldig inzicht in het voorkomen van levensbedreigende situaties. Met het kenniscertificaat snelde ik terug naar de winkel en schafte mijn kettingzaag aan met korting.

  “Oh ja, doe er ook een veiligheidsbroek, een veiligheidsjas, een veiligheidshelm, veiligheidshandschoenen en veiligheidslaarzen bij” verzocht ik zo nonchalant mogelijk, want ik had toch wat geleerd over veiligheid.

  Lees meer »
 7. Software zonder stappen

  De nieuwe smartwatch blinkt aan haar pols. Een prachtig kerstgeschenk van haar vriend, “Hoe werkt het?” vraag ik. ‘Uhhh, gewoon even mee spelen en dan weet je het!’ is het vanzelfsprekende antwoord. “Heb je er ook een gebruiksaanwijzing bij?” vervolg ik in de hoop eens met het horloge te mogen ‘spelen’. “Natuurlijk niet, zo’n ding moet zich logisch gedragen en dan heb je geen gebruiksaanwijzingen nodig!” geeft de 30-jarige als repliek.

  Inderdaad moet ik toegeven dat de laatste wasmachine die ik kocht meer mogelijkheden had dan de oude en toch makkelijker te bedienen was. Oké, nog wel even de gebruiksaanwijzing er bij gepakt. Heel eventjes maar! Daarvoor ben ik dan ook geen dertiger meer; die hadden het zeker zonder gebruiksaanwijzing gedaan. Een apparaat wat nog een gebruiksaanwijzing nodig heeft om goed te kunnen gebruiken wordt niet meer gekocht door de jongste generaties.


  In het nieuwe jaar starten we met de volgende optimalisatieronde van ons platform. Het gebruikersgemak staat daarbij weer op de voorgrond en de feedback van onze gebruikers wordt daarbij veelvuldig geraadpleegd. Oudere gebruikers willen graag meer uitleg over bepaalde functionaliteiten en een cursus krijgen om alle functionele stappen te leren. Jongeren willen juist meer de logica van de software ervaren. De software is in hun ogen beter als er geen uitleg nodig is om toch alle nuttige dingen te kunnen uitvoeren. Geen stappen, maar logica!

  Ik lees mijn voorbereidingen voor de eerstvolgende bijeenkomst over de software nog eens door en besluit toch nog eens te bekijken of elk onderdeel van ons platform voldoende logisch is opgebouwd. Natuurlijk zijn er nog verbeteringen mogelijk en daar gaan we direct mee beginnen.

  2015 we komen er aan!

  Lees meer »
 8. Beter voor minder

  “Kunnen we dan ook gebruikmaken van ons bestaand cursusmateriaal?” De opleidingscoördinator heeft een uitdrukking op zijn gezicht waaruit zijn vooronderstelling al is af te leiden. “Zal wel wat kosten, denk ik” voegt hij er aan toe. “Is de paus katholiek?” retourneer ik zijn vragen omdat juist bestaand cursusmateriaal als uitgangspunt is genomen van ons hele leer- en kennisplatform.

  “Daar ben jij bezig met het werkstuk over het ontstaan van de NAVO”, vertelt mijn zus mij, terwijl wij een stel oude foto’s bekijken. “Misschien moet het hier nog ergens liggen!” zeg ik de zolder afspeurend naar een vergeelt schrift. “Super informatie en met een ‘uitmuntend’ gewaardeerd” roem ik mijn bloed, zweet en tranen van weleer verpakt in en schriftje van vijftien pagina’s. De vergelijking met de huidige informatie op het internet is natuurlijk ver te zoeken. Toch ben ik trots op het door mij ontwikkelde ‘cursus materiaal’.

  “Hoe oud is het bestaande cursusmateriaal?” probeer ik hem voorzichtig te vragen. “Ach, misschien moet het hier en daar iets aangepast worden!” pareert hij mijn vraag met een schuin oog op de kosten.

  “Wat wil je bereiken met deze omzetting naar e-learning?” vraag ik geïnteresseerd. “Medewerkers moeten het weer leuk gaan vinden om informatie om te zetten in kennis” is zijn antwoord. “Maar al die interactieve toepassingen kosten een vermogen” vervolgt hij het gesprek. “De goedkoopste offerte was 58.000 Euro en dat kan ons bedrijf zich nu niet veroorloven!” Ik realiseer mij dat het genoemde bedrag aanzienlijk omlaag kan met gebruikmaking van moderne technologie en een platform dat daarvoor is ingericht. Wij maken een afspraak.

  Vier weken later toetst hij de online cursus die is opgezet vanuit het bestaande cursusmateriaal. Aanvullingen met linken, beeldmateriaal en naslagwerk in de online bibliotheek maken het programma compleet. De opbouw van de vernieuwde cursus is gericht op participatie van medewerkers.

  “Ik heb je rekening ontvangen, maar stuur die andere 50 procent van de kosten ook maar, want ik heb meer dan ik verwachte!” zie ik een lachend gezicht vertellen tijdens onze skype-call. “Dit is de gehele rekening.” zeg ik vol trots over ons team wat ook deze opdracht tot een groot succes heeft gebracht.

  Lees meer »
 9. Duurzaam e-learning ontwikkelen

  Vanwege budget vraagstukken is de betaalbaarheid van e-learning interessant, maar ook om andere redenen zijn vermindering van kosten en daarmee een andere creatieve aanpak voor ontwikkeling van e-learning noodzakelijk.

  Duurzame ontwikkeling vraagt om hergebruik

  Er is vaak al zoveel materiaal ontwikkeld binnen een organisatie, dat niemand meer precies weet hoeveel dit is. Is het nog wel actueel? Waar is het? Bestaand cursusmateriaal is meestal voor 80% te hergebruiken en dat scheelt aanzienlijke tijdsinvesteringen en directe kosten. Het verzamelen van bestaand materiaal is een klus op zich, maar verdient zich heel snel terug.

  Maak gebruik van ondersteunende tools

  Goede kennis- en leerplatformen hebben allerlei tools die ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van cursusmateriaal, dan wel kunnen elk beeld/document van welke oorsprong dan ook importeren. Importeren van Prezi's, bewerkte beeldmaterialen met Paint of Quicktime, linken en Excell documenten zijn direct in het platform op vraagniveau of cursusniveau te gebruiken. U doet natuurlijk alles zelf en gebruikt de eventuele online hulp van het platform. Een leuk alternatief voor een ondersteunende gratis tools zijn de tekentools voor uw tablet. Hiermee zijn snel toelichtingen te geven en geeft een speelsheid aan een leerprogramma.
  Lees meer »
 10. Beperking budgetten e-learning brengt nieuwe ontwikkelingen

  E-learning kent vele vormen en de kosten daarvan variëren. In de afgelopen jaren is er veel budget geschrapt en juist dan is met een goed platform en eigen creativiteit veel te bereiken voor minder geld.

  Lees de volgende tips voor online leerprogramma’s met een beperkt budget:

  1. Bepaal het doel van het te ontwikkelen leerprogramma.

  Wat moeten de deelnemers aan het leerprogramma hebben bereikt als zij dit programma met succes hebben afgerond. Zorg dat er geen ‘kennisverspilling’ optreedt en laat de deelnemers dat leren waar ze direct wat aan hebben. Meer focus op het doel, betekent minder overbodige ballast in het programma en dus minder kosten. Het actuele kennisniveau van deelnemers voorafgaand aan het leerprogramma is ook essentieel om in kaart te hebben gebracht. De juiste inhoud van het te ontwikkelen leerprogramma vaststellen op basis van vertrekpunt deelnemers en doelstelling.

  2. Hoe veel verrijking is er nodig?

  Prachtig al dit mooie e-boeken en super die uitgebreide film. Maar zijn ze echt nodig of volstaat een goede Prezi-presentatie ook. Een voiceover is sneller gemaakt dan een hele film. Bestaande filmpjes van Youtube kunnen al voldoende ondersteuning bieden. Het blijft even zoeken, maar dat is altijd sneller dan het wiel opnieuw uitvinden. Zo zijn er al hele online leerprogramma’s te koop, die je zelf nog kunt aanvullen met specifieke content (www.zivier.nl)

  3. 24/7 leren vanaf elke plek

  Natuurlijk kiezen we een platform wat bereikbaar is via  laptop, tablet en/of smartphone. Iedereen wil wel leren, maar op het tijdstip van eigen keuze. Deze techniek voorkomt onnodig reizen en tijdverlies om een leerprogramma te volgen. Als er sprake is van blended learning dan zijn de praktijkdagen gevuld met cases en ervaringen. Het duurdere groepsleren richt zich vooral op de verbetering van kunde.

  4. Zorg voor een bibliotheek van alle documenten
  Betere samenwerking door het beschikbaar maken van documenten die nodig zijn voor het ontwikkelen van een goed leerprogramma. Zo’n ontwikkeling is teamwerk en dan behoort de informatie voor iedereen beschikbaar te zijn. Een state-of-the-art online kennisplatform voorziet daarin. Een bibliotheek die voor de teamleden toegankelijk is en uiteraard later ook voor cursisten.

  5. Toon het werkproces

  Iedereen die meehelpt aan het ontwikkelen van een leerprogramma moet natuurlijk weten wat te doen. Wanneer moet het klaar zijn? Zo’n werkproces kan makkelijk  worden ontwikkeld aan de hand van een mindmap. Mindmapping is redelijk eenvoudig te leren en voorkomt dat er belangrijke zaken worden vergeten.

  Een ander hulpmiddel is een toetsmatrijs. In zo’n matrijs maak je een verdeling van het aantal vragen per leermodule en bepaal je de hoeveelheid en diepgang van de bijgeleverde informatie.

  6. Vraagvormen

  Vraagvormen bepalen mede de zwaarte van het leerprogramma. Met het gebruik van allerlei varianten van meerkeuze vragen is er een grote stimulans te bereiken voor de cursist. Moderne kennis- en leerplatformen hebben deze varianten in een format en zijn daarom makkelijk te gebruiken. Maak altijd de vragen van een online leerprogramma ook zelf en haal vooral de ‘domme/onzin’ antwoorden uit het programma.

  De toelichting op de antwoorden is essentieel voor het leerproces. Meer toelichting hoeft niet te betekenen dat het leerprogramma beter wordt. Duidelijke, eenduidige en ‘to the point’ informatie draagt wel bij aan de gewenste verbetering van het kennisniveau.

  Lees meer »